Galaxisunk

Csendben ülök, s nézem a csillagokat. Megannyi fényes pont az égen, de vannak köztük halványabbak is. Ezekről az apró kis csodákról az a sok ember jut eszembe, akikkel az életem során találkoztam. A velük való kapcsolatok között is van olyan, ami sokkal élénkebb a másiknál. De felesleges a halványabb eseményeket lekicsinyelni, hiszen ugyanúgy hozzátettek a személyiségünk alakulásához, mint a többi. Néha azok a csillagok a legfényesebbek, amiket legszívesebben a galaxisunk legtávolabbi pontjára helyeznénk, hogy a legkevésbé lássuk a lelkünk égboltján.
De miért is kellene ezeket olyan mélyre dugni? A megélt idők legborzasztóbb élményei annyira meghatározó irányba terelnek minket, hogy ha meg se történtek volna, egyik jellemző vonásunk tűnne el. A rossz dolgokkal nem azért kerülünk szembe, hogy szégyenként éljük meg. Ha visszanézel a múltba, mit látsz? Mostmár tudod, hol kell majd változtatni? Mit nem szabad megtenni? A tapasztalat a lényeg.
Szembe tudsz nézni mindennel, ami az életed során eléd került? Ki tudsz állni és azt mondani, hogy büszke vagy arra, akivé váltál? Nem a múltat kell takargatni, hanem elfogadni és feldolgozni az eseményeket. Mit ér a rejtegetés, ha nem tudsz maradéktanul visszanézni? Nem kell mindennek fényesen ragyognia, de létezésük megkérdőjelezhetetlen.
Fesd hát tele életed égboltját az összes csillaggal, emlékkel és mutasd meg igazi valódat. Ha nem lehetsz őszintén az, aki vagy milyen életet választasz? A félelmeidet kell elhagyni, nem az emlékeket.
Mi az, amit szívesen megtennél, de nem mered a múlt miatt? A másokkal való kapcsolatok gátakat hozhatnak létre mindenkiben. Képesek vagyunk egyetlen rossz élményt egyenlővé tenni valamivel. Eldobunk magunktól lehetőséget, mert mással volt rossz élményünk. Mindenkiben van félelem, de azt le is lehet győzni. Törd össze a falakat. Mit tennél meg, amitől eddig féltél a rossz élmények miatt?
Sajnos nem válogathatjuk meg maradéktanul azt, hogy kikkel is alakítunk ki kapcsolatokat, de képesek vagyunk elengedni őket. Mennyivel jobb a rejtegetés helyett inkább elengedni valamit? A lelked kapcsolatai rajtad is állnak, dobd hát el azokat, amik nem érdemlik meg, hogy veled legyenek.
Nos, most hogy néz ki a kis galaxisod? Mi került a sötétségbe? Mi lett fényes csillag, egyszerű bolygó és csillagközi por?