Kérsz egy teát?

Mit gondolsz a mindennapjaidról? Látsz-e valami különlegeset? Elsőre talán észre se veszed, ezért segítek. Minden egyes kis tetted hat másokra. Udvariasság vagy sértő szavak meg tudják változtatni az emberek napjait. Mennyire lehetnek ezek fontosak? Ha kitörölhetnéd az életedet, vajon mennyire változna meg a jelen?
Ha lehetőséged lenne egy teát meginni, ami eltörli az eddigi életedet és cserébe újat kapnál, mit tennél? Mit gondolsz kinek az életét változtatnád meg vele? Ott vannak a családod, a rokonaid, a barátaid és a környezetedben élő emberek. A szüleidre, testvéreidre biztos nagy hatással voltál. Lehet ez jó és rossz is. Minden egyes nap, amíg velük éltél és még utána is nyomot hagytál bennük. Attól, hogy elköltözöl tőlük, még ugyan úgy ott vagy a napjaikban, mert nem felejtenek el. Még, ha úgy tűnik is, hogy már nem törődnek veled, akkor is jelen vagy a tetteikben, érzéseikben.
De ennél apróbb cselekedeteket is figyelembe kell venni ezen kérdésnél. Minden egyes alkalommal, amikor elsétálsz egy másik ember mellett, hozzá szólsz, vagy figyelmen kívül hagyod, az se csak a te életedben jelenik meg. Nem tudhatod, hogy egy író, vagy költő fantáziájában hogyan jelensz meg. De ott van a sok fénykép, amin véletlenszerűen ott vagyunk a háttérben, kiegészítve azt. Nem egy készülhetett már mindenkiről. Egy kedves szóval, gesztussal valakinek a rossz napjába is csempészhetünk egy kis fényt. Vagy épp ellenkezőleg, tönkre is tehetjük az éltének bizonyos eseményeit. Nyitott szemmel jársz az utcán? Ha valaki elesik, sokat jelenthet az, hogy felsegítjük. A „kérem” és „köszönöm” szavak a bolti eladók számára sokat érhetnek. Kis apró jelenetek, alig észrevehetőek, de mégis fontosak mindenkinek.
Több minden múlhat a hangulatunkon. Egy projekt jó eredményeitől kezdve, a párkapcsolati sikereken keresztül minden olyan tényezőben, amik igazán fontosak nekünk, jelen van az előtte megélt események hangulata. Ha feszülten ülünk be egy állásinterjúra, az nem sikerül valami jól. Egész életedben folyamatosan találkozol másokkal és egy rossz pillanatban a másik haladását késleltetve, akár máris elveheted tőle az életének egyik nagy lehetőségét.
Végül figyelembe kell venni a jövő eseményeit. Ebben az életben adódhatnak-e olyan lehetőségeid, amivel nem csak a saját világodat, de másét is úgy alakíthatod, amire vágysz, illetve vágyik az illető. Semmi nem születik egyedül. Minden lélek kapcsolódik sok-sok másikhoz, ami vagy segíti vagy hátráltatja. Te melyik vagy igazán?
Miután megértetted a jelen létezésed értékét, mi a garancia arra, hogy egy másik életben jobb lenne bármi is? Más emberekhez kapcsolódnál, de biztos, hogy ők sokkal értékesebbek? A léted folyama valóban olyan vad vagy éppen nyugodt lenne, amire vágysz? A válasz természetesen nem létezik, csak a bátorság. Eldobni az ismertet az ismeretlen kedvéért igazán nagy felelősség. Mindenki fél tőle és csak kevesen elég merészek hozzá. De, ha a jelen létezésed fontos másoknak és neked se rossz, miért is akarnád megtenni? Vállalnod kell a felelősséget az összes kapocsra, ami összeköt másokkal. Ha szétválasztasz mindent, tudnod kell mi lesz a következménye. Persze nem tudhatod, hogy másik életben nem alkothatnál-e olyat különböző személyekkel együtt, ami az egész világot megrengeti.
Most már csak egyetlen kérdés van. Mit teszel a csészével?